Har du mycket att göra? – Skapa tema för veckodagarna

Tema för veckodagarna

Har du också mycket att göra under veckorna? Försöker du få ihop livspusslet med familj, jobb, träning, vänner, projekt och hobbies?
Då kanske det skulle funka att skapa tema för veckodagarna för dig med.

Att vara produktiv

Att vara produktiv är något som är relativt. En del tycker man är produktiv om man får många saker gjort, att man bockar av sin to do-lista.

Enligt mig är man produktiv när man får det som är viktigt på riktigt blir gjort, det som skapar ett värde på något sätt.

Något som visat sig fungera gång på gång är att planera det man vill få gjort i förväg istället för att bara låta dagarna gå och utföra det som lastas på dig eller råkar komma i din väg.

Tema för veckodagarna

I perioder kan det bli väldigt mycket man ska utföra under en och samma vecka.
Så är det nästan hela tiden för min del och därför har jag valt att skapa teman för veckodagarna.

Denna uppdelning av veckodagarna i teman har underlättat processen att komma igång med det viktiga och hjälper mig undvika att bli paralyserad av den stora mängden saker som behöver utföras under veckan.

För när det är väldigt mycket saker på listan att göra så kan man lätt bli stående helt utan plan bara av tanken att det är så mycket på samma gång.

Det jag gör är alltså att sätta ett tema för varje dag i veckan.

Temadagarna

Att göra på det här sättet hjälper mig att skapa ett helt annat fokus på det som behöver göras just idag då jag inte behöver hoppa mellan flera olika typer av uppgifter.

Det kan vara många olika uppgifter som ska utföras men allt följer samma tema.

Så vad menar jag då med teman?

Ett tema kan exempelvis vara att jag varje måndag jobbar helt administrativt utan några avbrott för annat som vill komma i vägen.
Dessa dagar kan handla om fakturering, beställningar, läsa och svara på mail, ringa telefonsamtal osv.
Och då gör jag mitt yttersta för att hålla mina uppgifter till just detta tema.

Tisdagar kan exempelvis mitt totala fokus vara på utveckling, planering och förbättring av verksamheten.
Onsdagar kan vara fokus på lärande och research av ämnen och uppgifter som behöver grävas djupare i och där jag behöver sitta längre perioder för att få ett bra resultat.

Kategorisera i förväg

Jag kan även tillägga att jag löpande skriver ned saker som dyker upp löpande och redan då kategoriserar allt inkommande enligt de teman jag har för veckodagarna.
På så sätt blir det enklare att senare planera veckan.

Jag brukar även lämna en eller två dagar helt fria under veckan vilket i dagsläget är fredagar och lördagar vilket har funkat bra.

Veckodagar för mina teman försöker jag hålla fasta men om något dyker upp så planerar jag om och flyttar hela temat för dagen till en annan dag som passar bättre helt enkelt.

Vill man kan man även dela upp dagen på morgon, förmiddag och eftermiddag vilket jag gjorde under en period då jag upplevde att detta behövdes.Skulle detta kunna hjälpa dig på något sätt i vardagen? Skriv gärna en rad och berätta.

Finner du det här innehållet intressant eller hjälpsamt så gör säkert fler det, så dela gärna.

Dela gärna inlägget, jag uppskattar det. Tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *